© 2019 by Jonna Sten

PLAGIAGE

PLAGIAT

HOMMAGE

Examensprojekt, 2019, Industridesign, Konstfack University of Arts, Crafts & Design

 

Designklassiker är och har länge varit omtyckta och inspirerat designers världen över. Dess formspråk kan ofta förnimmas i många inredningsprodukter och möbler som designas idag. Men i en del fall är eller tangerar ny design till att vara plagiat, kopior, av en designklassiker. I de fall det inte är fråga om plagiat, kan uppenbara likheter ändå göra sig obekvämt påminda.

I detta projekt undersöks hur designklassiker kan generera estetiskt fristående inredningsprodukter. Det vill säga, hur designers i sitt skapande kan förhålla sig till inspirationen av designklassiker, men samtidigt skapa design med ett eget uttryck, som inte påminner om designklassikerns.

Resultatet, metoden Plagiage, är ett sätt för designers att på ett strukturerat sätt skapa fristående design, så kallade "plagiageprodukter". Ordet Plagiage är en sammanslagning av orden plagiat, stöld, och hommage, hyllning.

 

Nedan visas instruktioner som beskriver hur en "plagiageprodukt" blir till.

                             

                                                                 

1/1

PLAGIAGE:PALETT

Palett Mönster & Kudde är plagiageprodukter som framkommit av metoden Plagiage. Den del av designklassikern Y-stolen, av Hans J. Wegner, som har plagierats är den del av ryggstödet som ser ut som ett Y. Det funktionella komplement konsumenter anser att stolen behöver, är något som gör ryggstödet mer bekvämt. Därav valet av produktkategori: kudde.

 

Textiliernas mönster klär in kuddarna och kompletterar stolen estetiskt med sina färger och former. Mönstret är baserat på Y-formen och uttrycker, som Y-stolen elegans, dynamik och iögonfallande närvaro. 

Kudden till höger är utformad efter Y-stolens form och kan viras runt och fästas i stolens hålrum. Variationen av stöd för ryggen, som just denna variant av kudde erbjuder, fyller konsumenternas behov av ett mer bekvämt ryggstöd.

 

Palett Kudde passar i Y-stolen, såväl som i andra stolar, vilket understryker Palett Kuddes estetiskt fristående kvalitéer. 

 

Textilierna och kuddarna i beige-vitt, grå-vitt, blått, grönt, rött och gult är estetiska hyllningar till Y-stolen. De är Plagiage.

Kudden är under utveckling då dess form ska preciseras.

                             

                                                                 

1/8

UTSTÄLLNING

 

DEL AV PROCESS

 

1/8

Under designprocessen var ett sidobord och en ljuslykta två alternativa plagiageprodukter. De valdes bort då deras funktioner inte kompletterar Y-stolen lika väl som en kudde.

 

Flera av skissmodellerna har även för stora likheter med designklassikern, och är därmed inte tillräckligt estetiskt fristående för att klassas som en plagiageprodukt.

Nedan visas delar av hela projektets designprocess, där ytterligare två designklassiker visas som exempel att skapa plagiageprodukter utifrån, 9093 Kettle av Michael Graves för Alessi, och PH 2/1 Pendel av Poul Henningsen för Louis Poulsen.